| |

Recensie: 12 Years a Slave

Solomon Northup en gezin

Ontroerend, heftig en confronterend waren de beelden van de film ‘12 Years a Slave’. Het raakt diep en confronteert je met de gruwelijke werkelijkheid van toen. De tijd waarin het houden van slaven, strijden en zweepslagen de maatstaf waren. De tijd waarin Afro-Amerikaanse gemarteld werden vanwege hun kleur. De film ‘12 Years a Slave’ geeft je een ongecensureerde kijk in de transformatie van de vrij man, eveneens hoofdrolspeler Solomon Northup(Chiwetel Eijofor), die plots zijn leven 180 graden zag draaien toen hij onverwachts slaaf werd!

Het is het jaar 1841 als het leven van de hoofdrolspeler Solomon Northup op het witte doek verschijnt. Een vrij man, getrouwd, geliefd door zijn twee kinderen en violist in hart en nieren. Dit verandert drastisch als twee muzikanten hem een bod doen om tijdelijk mee te touren door Amerika. Wanneer de goedgelovige Solomon instemt, weet hij niet wat zich te wachten staat. Na een overweldigende nacht vol drank met de twee muzikanten ontwaakt hij geketend in een cel. Vol ongeloof roept Solomon: ‘’I’m a free man’’. De angst in zijn stem is hartverscheurend en gaat door merg en been. De handelaren zijn meedogenloos en ontkennen glashard dat hij een vrij man is. Ze brullen zonder berouw: ‘vanaf nu ben je een slaaf uit Georgia’ en luiden dit in met wrede zweepslagen die je intens laten rillen. De pijn die hij voelt is onmenselijk, maar houdt aan. Hij wordt gekidnapt, verscheept naar het zuiden van Amerika en wordt verkocht als slaaf. Zijn oude leven in New York laat hij gedwongen achter en probeert te overleven als slaaf.


Solomon wordt het bezit van plantage-eigenaar Edwin Epps(Michael Fassbender). Het is een gruwel die geleidt wordt door drank en getrouwd is met een ziekelijke jaloerse vrouw. Dat laatste laat hem koud. Hij ontwikkelt een obsessie voor het dienstmeisje Patsey (Lupita Nyong’o) die hij meerdere malen verkracht. Solomon probeert ondanks onrecht, onmacht en verdriet te overleven. Hij houdt sterk vast aan hoop en blijft vechten voor zijn vrijheid tot het bittere eind. Ondanks dat zijn vertrouwen vaak geschaad is blijft hij vertrouwen op de mens.


‘12 Years a Slave’ is een rauwe dramafilm die de kijker wakker schudt. Je beleeft de slavernij deels opnieuw, alleen nu maar 133 minuten vanaf het scherm. Het besef dat vrijheid beperkt was, laat je realiseren hoe dankbaar we moeten zijn voor de vrijheid die we nu hebben. Naast dat de film slavenrij in het middelpunt zet, laat het ook zien dat hoop de meest donkere situaties verlicht. Solomon had alle redenen om op te geven, maar dat deed hij niet. Hij vocht en overwon, en dat is en blijft mijn motto voor het leven. De regisseur Steve McQueen heeft samen met zijn cast een ‘masterpiece’ neergezet en de 3 Oscars zijn in mijn ogen welverdiend.

Wat vind jij? En wanneer ga jij hem zien?
Klik hier voor de trailer!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Je kon het niet beter verwoord hebben!!!! Wil het nog eens zien, ondanks de rillingen die ik krijg bij t horen van de zweepslagen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *